Sophie Schouten- 2019

Den Ouden, Schouten, Forger en Van den Broek kronen zich tot nationaal indoorkampioen

Guy den Ouden en Sophie Schouten hebben zich in Racketcentrum de Rhijenhof in Den Haag gekroond tot nationaal indoorkampioen in de hoogste leeftijdscategorie (-18 jaar). Abel Forger en Isis van den Broek (foto) grepen de titel bij de junioren tot en met 14 jaar. Alle enkelspelkampioenen van de NOJK (nationale overdekte junioren kampioenschappen) zijn daarmee bekend.

Op weg naar de titel versloeg Den Ouden in de tweede ronde Miko Wassermann, die zich een week eerder had gekroond tot kampioen bij de 15/16-jarigen. Het werd 6-3, 6-1 voor Den Ouden, die alleen in de halve eindstrijd echt diep moest gaan. Fons van Sambeek dwong hem tot een spannende tiebreak in de derde set: 6-7 (5), 6-3, 7-6 (5). In de finale had lijstaanvoerder Stijn Pel verrassend weinig in te brengen: 6-3, 6-2. Den Ouden moest eerder dit jaar verstek laten gaan voor de NJK, maar is al een tijdje niet te kloppen op de nationale juniorenkampioenschappen. In 2018 won hij zowel de NJK als de NOJK in de leeftijdscategorie tot en met 16 jaar.

De opmars van Den Ouden begon in 2017, een seizoen dat hij afsloot met een finaleplaats op het prestigieuze Winter Jeugd Circuit. Thijmen Loof was toen te sterk in de finale, maar een jaar later waren de rollen omgedraaid toen Den Ouden aan het langste eind trok in de finale van de NOJK -16 jaar. Sinds dat toernooi is het talent uit Maarssen, trainend bij de Intime Tennis Academy in Zoetermeer, ongeslagen op de NJK/NOJK.

Sophie Schouten was afgelopen week in bloedvorm en stond maar één set af op weg naar de titel. In de halve finales zette ze lijstaanvoerder Elysia Pool met 6-0, 6-3 opzij en de finale tegen Anouk Koevermans was na twee games in de tweede set afgelopen. Koevermans gaf op bij een stand van 6-3, 1-1 voor Schouten. Koevermans was daarmee slechts één zege verwijderd van een opmerkelijke en indrukwekkende dubbel. De dochter van Davis Cup-held Mark Koevermans won vorige week namelijk de titel bij de meisjes tot en met zestien jaar. In de historie van de NOJK slaagden alleen Peter Wessels (1994) en Michelle Gerards (1998) erin om beide titels in één seizoen te veroveren.

Spannende finales

Abel Forger won in de finale van de klasse tot en met veertien jaar met 2-6, 6-3, 7-6 (3) van Lars Wagenaar, die in zijn halve finale de als tweede geplaatste Kyvan Rietkerk zag opgeven na één game in de tweede set. Forger won eerder dit jaar in de finale van de NJK in twee sets van Rietkerk.

De finale van de NOJK -14 jaar was een herhaling van de finale in 2017 bij de twaalfjarigen. Toen won Forger ook van Wagenaar.

Isis van den Broek is dit jaar een klasse apart bij de meisjes -14 jaar. Na haar titel, zonder setverlies op de NJK stond ze ook geen set af op de NOJK. In een spannende finale tussen de twee hoogst geplaatste speelsters werd het 7-5, 6-4 tegen Annelin Bakker. Vorig jaar reikte Van den Broek al tot de laatste vier op de NOJK -14 jaar. In 2017 veroverde Van den Broek beide titels (indoor en outdoor) bij de meisjes tot en met 12 jaar.

Dubbelspel

De NOJK is dit jaar in drie stukken geknipt en nu alle kampioenen in het enkelspel bekend zijn rest nog de titelstrijd in het dubbelspel. Op 14 en 15 december wordt het dubbelspel afgewerkt voor alle categorieën op één na. In verband met de kwalificatie voor de NK Tennis, 14-22 december in Alphen aan den Rijn, is er geen dubbelspel voor de spelers tot en met achttien jaar.

Klik hier voor alle uitslagen en schema's van de NOJK -14 en -18 jaar.
Klik hier voor alle uitslagen en schema's van de NOJK -12 en -16 jaar.