KNLTB Vlag wapperen wind

Aftrap (nationale) selecties 2019-2020

Op de Bogtstra & Kempers Tennis Academy in Doorn vond afgelopen weekend de aftrap van het nieuwe tennisseizoen plaats waarbij zo’n 350 spelers, ouders en een aantal trainers bij elkaar kwamen. Door middel van presentaties en een informatieve quiz werden spelers, ouders en trainers door Technisch- en Commercieel Directeur Jacco Eltingh en zijn team bijgepraat over verschillende onderwerpen en nieuwe ontwikkelingen. 

Onder andere de ontwikkeling van een jeugdspeler, de rol van de ouders daarin, het toernooiprogramma, spelregelkennis, het Meerjaren Opleidingsplan Tennis en TennisLife waren onderwerpen die besproken werden. Voor de spelers bestond een deel van het programma uit bewegingsscholing op de baan.

Selectie

De technische staf van de KNLTB bepaalt na input van de gecertificeerde tennisscholen welke kinderen geselecteerd worden. Zij kijken naar verschillende factoren, zoals intrinsieke motivatie, gedrag van ouders, potentie, ontwikkeling en resultaten. De ontwikkeling van een kind is heel belangrijk en uiteraard is de ranking daar ook een onderdeel van. De ranglijstpositie wordt meer of minder meegewogen afhankelijk van de leeftijdsfase. Hoe ouder, hoe belangrijker de ranglijstpositie wordt. De selectie kent een piramide opbouw; hoe hoger het geboortejaar, hoe smaller de selectie over het algemeen is. Met name bij de overgang van onderbouw naar bovenbouw leeftijd wordt erg streng geselecteerd, omdat spelers op deze leeftijd een bepaalde basis bereikt moeten hebben die noodzakelijk is om nog tot de top toe te kunnen treden. Spelers die geselecteerd zijn en bij een gecertificeerde tennisschool trainen, hebben recht op een financiële bijdrage. Kijk hier voor meer info over de jeugdopleiding en tennisscholen.