77F581347c314f4b96048b91fbdd476d

Fotograaf Henk Koster: 'Bel Richard maar en zeg dat Henk voor de deur staat'

Stel je voor dat je door de kersverse kampioen wordt uitgenodigd om op het galadiner van Wimbledon aanwezig te zijn. En stel je voor dat je die kampioen (Richard Krajicek) op dat feest uit z'n dak ziet gaan met andere tennisgrootheden. Dat overkwam fotograaf Henk Koster op 8 juli 1996, de dag nadat Krajicek het beroemde grastoernooi won.

Henk was vooral blij ('tot mijn grote vreugde werd ik uitgenodigd en zat ik aan tafel met Richard, Daphne, coach Rohan Goetzke, zijn vriendin en met een andere journalist, Theo Bakker') maar toch ook een tikje teleurgesteld: 'Als Richard Krajicek met Steffi Graf staat te dansen, wil je daar foto's van maken. Maar dat mocht niet, verschrikkelijk. Voorwaarde om naar het galadiner te komen, was namelijk dat ik m'n apparatuur niet meenam.' Maar Henk had geluk. De dag erna vloog Krajicek 's middags terug naar Nederland, maar had hij 's ochtends nog wel eventjes tijd om een glaasje te drinken in het hotel. Ditmaal mocht Henk zijn camera meenemen. 'Voor het hotel stond ik-weet-niet-hoeveel pers. Ik liep naar de beveiliger en zei dat ik voor Krajicek kwam en een afspraak met hem had. 'Dat zeggen ze allemaal', zei die man toen. Waarop ik zei: bel Richard alsjeblieft en zeg hem dat Henk Koster voor de deur staat. Even later mocht ik doorlopen en ontmoette ik Richard en Daphne op hun hotelkamer. Daar hebben we een glaasje gedronken en heb ik mijn camera op een statiefje gezet. Deze foto is mij veel waard.'