Whatsapp Image 2020 07 25 At 15.47.17

Spee en Pel in regen gekroond tot Nationale Junioren Kampioenen

In typisch Nederlands weer zijn de finales van de Nationale Junioren Kampioenschappen gespeeld, waarbij nat in het woord nationale een dubbele betekenis kende.

Op een regenachtig Tulip Tennis Center in Hilversum pakten Bente Spee en Stijn Pel de Nederlandse titel in het enkelspel tot en met 18 jaar. Kyvan Rietkerk en Anouk Koevermans waren de beste in het enkelspel tot en met 16 jaar.

De meisjes enkelspelfinale tussen de als tweede geplaatste Spee en nummer drie Britt van Zeelst duurde slechts 70 minuten en was net voor de miezerregen klaar. Spee won de eindstrijd, net als alle voorgaande rondes, met overmacht: 6-2 6-1.

Spee verloor het gehele toernooi niet meer dan twee games per set. De vechtjas uit Heemstede imponeerde met haar tennis, maar zeker ook met haar wedstrijdmentaliteit. Veel van de gewonnen punten werden door de net 17-jarige gevolgd door een luide ‘C’mon’. Hierdoor wist ze niet alleen door haar spel haar tegenstandster in de hoek te duwen, maar zeker ook door haar attitude op de baan.

De luidste verbale uitdrukking viel na het benutte van haar eerste matchpoint, toen Spee de bal van Van Zeelst achter de baseline zag belanden.

Met de titel in de hoogste leeftijdsklasse verdiende Spee ook een wildcard voor het NK Tennis. Het Nederlands Kampioenschap voor de profs start volgende week op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen.

Meisjes tot en met 16 jaar
De titelstrijd bij de meisjes tot en met 16 jaar ging naar Anouk Koevermans. De nummer één van de plaatsingslijst rekende in een spannend duel af met Florentine Dekkers: 2-6 7-6(4) 7-6(5).

Waar Koevermans vorig jaar genoegen moest nemen met een tweede plaats kan ze dit keer de grootste beker in ontvangst nemen.

Jongens tot en met 18 jaar
De finale bij de jongens tot en met 18 jaar tussen Stijn Pel en Guy den Ouden werd maar liefst twee keer onderbroken. De miezerregen was inmiddels overgegaan in grotere druppels. Het was uiteindelijk Pel die in de zware omstandigheden als winnaar van de natte baan stapte. Al moest hij wel drie wedstrijdpunten wegwerken. Pel zegevierde vier uur en 18 minuten na de eerste bal met 6-7(5) 6-4 7-5.

De eindstrijd had veel sneller kunnen worden beslist als Pel zijn voorsprong in de openingsset tot het einde had weten vast te houden. De pupil van Dennis van Scheppingen verzuimde echter de set bij 5-3 uit te serveren. In de tiebreak die niet veel later volgde was een 5-3 voorsprong ook niet voldoende. Den Ouden won vier punten op rij en sloeg op zijn eerste setpunt wel toe. Dit ten volle ergernis van Pel die zijn woede afreageerde op zijn racket.

In het eerste deel van het tweede bedrijf regende het niet alleen druppels, maar ook servicebreaks. Den Ouden was de eerste die op 2-2 zijn servicegame wist te behouden. Echter werd een nieuwe break op 4-4 de nummer één van de plaatsing fataal. Pel greep zijn kans en bracht met 6-4 de finale in evenwicht. Ditmaal ontving Den Ouden een waarschuwing van de umpire, omdat hij zijn racket niet gebruikte waarvoor het slagwapen is bedoeld. Dit zou hem later nog duur komen te staan.

De beslissende set werd aangevangen met nieuwe ballen. Dit was geen overbodige luxe. Al was dit genot van korte duur. In de regen zwoegden Pel en Den Ouden naar 4-4 toen de umpire de strijd stillegde, omdat de baan te glad werd.

Na de onderbreking was het Den Ouden die op een andere baan het beste van het spel had. Bij 5-4 op de service van Pel knokte hij zich drie keer naar een wedstrijdpunt. Twee daarvan werden door Pel weg geserveerd en de derde werd middels een knappe smash van het tweede reekshoofd gepareerd. Pel trok de stand gelijk, waarna het spel opnieuw werd stilgelegd.

Een uur later werd op 5-5 de partij op weer een andere baan hervat. Ditmaal was het Pel die het initiatief nam. Met een prachtige lob verzegelde hij het breakpoint op de service van zijn tegenstander. Den Ouden kon zijn emotie niet onderdrukken en sloeg een bal het park uit. Dit leverde hem opnieuw een waarschuwing van de umpire op en omdat het zijn tweede berisping was, kostte het hem ook een strafpunt. Pel mocht daardoor zijn opslaggame bij 15-0 beginnen. Dit cadeautje pakte Pel van harte uit en sloeg op zijn eerste wedstrijdpunt met een servicewinner direct toe, wat hij met een ingetogen vuistje vierde.

Pel mag zich net als Spee volgende week melden in het hoofdtoernooi van het NK Tennis in Amstelveen.

Jongens tot en met 16 jaar
De finale in het enkelspel tot en met 16 jaar ging tussen Kyvan Rietkerk en Daniel Verbeek. De als vierde geplaatste Rietkerk kwam terug van een set achterstand en won na bijna drie uur spelen: 4-6 7-5 6-2.

Rietkerk en Verbeek bereikten beiden zonder setverlies de eindstrijd. De spelers waren aan elkaar gewaagd en het duel kenmerkte zich door lange slagenwisselingen met veel variatie. Rietkerk knokte zich in de regen naar de overwinning. Derde reekshoofd Verbeek is nu voor het tweede jaar op rij de runner-up in de categorie tot en met 16 jaar.

Alle uitslagen finales NJK tot en met 16 en 18 jaar

JE16 Kyvan Rietkerk – Daniel Verbeek 4-6 7-5 6-2
JD16 Abel Forger/Kyvan Rietkerk – Jay Temming/Lars Wagenaar 3-6 6-1 13-11

JE18 Stijn Pel – Guy den Ouden 6-7(5) 6-4 7-5
JD18 Stijn Pel/Jesse den Hartog – Jesse de Jager/Jip van Assendelft 6-3 2-6 10-7

ME16 Anouk Koevermans – Florentine Dekkers 2-6 7-6(4) 7-6(5)
MD16 Annelin Sarah van Emst/Sophie Schouten - Bakker/Isis van den Broek 6-1 5-7 10-6

ME18 Bente Spee – Britt van Zeelst 6-2 6-1
MD18 Bente Spee/Melissa Boyden – Amalia Stuger/Britt van Zeelst 6-3 6-3