Fed Cup team (1)

Fed Cup wordt Billie Jean King Cup

De Internationale Tennis Federatie (ITF) heeft de naam van het landentoernooi aangepast van Fed Cup naar Billie Jean King Cup. De naamswijziging is een eerbetoon aan de grondlegsters van de Women’s Tennis Assaciation (WTA).

Nog niet eerder is een grote wereldwijde team competitie vernoemd naar een vrouw. De ITF roemt de 76-jarige Amerikaanse om haar inzet voor gelijkheid en inzet tegen discriminatie.

De naamswijziging volgt nadat het landentoernooi, dat bestaat uit 116 deelnemende naties, begin dit jaar op de schop ging, maar door de corona pandemie niet tot volledige wasdom is gekomen.

In het nieuwe format strijden 12 landen tijdens een finaleweek in Boedapest om de titel. Onder de nieuwe naam Billie Jean King Cup Finals strijden de vrouwen om hetzelfde prijzengeld dat tijdens de Davis Cup Finals (mannen) in Madrid wordt uitgereikt.

Billie Jean King is al jaren een voorvechtster voor gelijk prijzengeld tussen mannen en vrouwen. Op alle Grand Slamtoernooien is dat al het geval en vanaf nu dus ook in het landentoernooi.

King won in haar loopbaan maar liefst tien keer het landentoernooi. Dit deed de voormalige nummer één van de wereld zeven keer als speelster en vier keer als captain, waarvan één keer als speler/captain. ‘Er is geen beter gevoel dan om je land te vertegenwoordigen en onderdeel uit te maken van een team. Daarom is deze competitie zo belangrijk voor mij. Het is een eer dat de “world cup of tennis” vanaf nu mijn naam zal dragen’, laat King weten.

Nederland zou dit jaar in ’s-Hertogenbosch China ontvangen, maar in verband met het coronavirus is de ontmoeting verplaatst naar 5 en 6 februari 2021.

De winnaar van dit duel mag zich via de Billie Jean King Cup Qualifiers proberen te plaatsen voor de Billie Jean King Cup Finals. De verliezer daalt af naar de zone Groep I.