Aniek van Koot NK prijsuitreiking

Van Koot winnares NK Rolstoeltennis 2020

Aniek van Koot heeft voor de derde keer in haar loopbaan de nationale titel in het rolstoeltennis gewonnen. In de finale op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen wees ze Michaela Spaanstra in drie sets terug: 4-6 6-2 6-4

Spaanstra zette Van Koot in de openingsset met krachtige slagen onder druk. Met name met haar forehand en dwingende returns liet ze de nummer twee van de plaatsingslijst niet in de rally komen. Bij 5-4 was Spaanstra de eerste die haar servicegame wist te behouden en dat leverde voor de 42-jarige speelster uit Etten-Leur setwinst op: 6-4.

De ervaren Van Koot kwam in het tweede bedrijf beter in haar spel en profiteerde van enkele fouten van haar tegenstandster. De kampioene van 2014 en 2015 zocht meer de backhand van Spaanstra op en nam direct een 2-0 voorsprong. Deze voorsprong bouwde ze vervolgens uit naar 6-2 setwinst.

Net als in hun groepsduel eerder in de week moest een beslissende derde set de doorslag geven. Opnieuw was het de 30-jarige Van Koot die het beste startte. Ze won drie van de vier games en liep uit naar 3-1. Die marge bleef de speelster uit Winterswijk vasthouden, zodat ze de set met 6-4 en daarmee de winst veiligstelde.

'Eerlijk gezegd had ik niet het idee dat het vandaag goed zo komen. Michaela speelde vanaf begin af aan zo sterk. Ik was lang zoekende naar een tactiek om het spel te vertragen', glunderde de kersverse winnares na afloop. 'De 4-2 in de derde set was denk ik cruciaal. Het klinkt misschien raar, maar ik had geen enkele keer het idee dat ik de controle in de partij had. Mijn ervaring heeft denk ik uiteindelijk de doorslag gegeven.'

Van Koot volgt met haar zege Diede de Groot op. De nummer één van de wereld moest zich vlak voor de start van de NK geblesseerd terugtrekken. De Groot pakte in augustus de zomer editie van de NK Rolstoeltennis.

Dubbelspel
In het dubbelspel wist Spaanstra wel aan het langste eind te trekken. Aan de zijde van Jiske Griffioen won ze de finale tegen Lizzy de Greef en Jinte Bos met 6-3 6-1.

Jeugd
De finale bij de meisjes tot en met 18 jaar ging tussen De Greef en Félice Lentze. De getalenteerde De Greef kroonde zich via 7-5 6-2 tot nationale jeugdkampioene.