Arantxa Rus (1)

Nederland en Wit-Rusland nog altijd in balans na tweede speeldag.

Na het verlies van de openingsset in haar enkelspel op vrijdag wist Bertens de volgende vier sets op haar naam te schrijven. Waar op de eerste speeldag Aliaksandra Sasnovich werd verslagen, bond ze een dag later Aryna Sabalenka met 6-4 6-4 aan de zegekar.

Bertens begon scherp in het duel der kopvrouwen. De 21-jarige Sabalenka had in haar eerste partij tegen Arantxa Rus indrukwekkend spel laten zien op de speciaal voor dit duel aangelegde gravelbaan.

De Nederlandse nummer één kon mee in het powertennis van haar in Minsk geboren tegenstandster en kreeg middels twee dubbelfouten de zevende game in haar schoot geworpen. Dit buitenkansje gaf Bertens niet meer uit handen en serveerde bij 5-4 de openingsset uit: 6-4.

De start van het tweede bedrijf was voor Sabalenka, maar die leverde haar 2-0 voorsprong snel weer in. Ook in deze set was de zevende game cruciaal. Met een niet te missen bal bij het net, een dubbele fout en een gemiste volley leek de nummer 13 van de wereld de draad kwijt. Bertens rook bloed en kreeg bij 5-3 op de service van Sabalenka haar eerste wedstrijdpunt. Die benutte ze niet, maar een game later was de overwinning na het vijfde matchpoint wel raak: 6-4.

Door de overwinning van Bertens op Sabalenka zette ze het TeamNL Fed Cupteam op een 2-1 voorsprong en had nog één punt in de komende twee partijen nodig voor de eindzege.

Het beslissende punt leek in het enkelspel van Arantxa Rus te gaan vallen. Maar de speelster uit Monster rekende ondanks een kickstart niet af met Aliaksandra Sasnovich. De 25-jarige in Misnk geboren speelster won met 0-6 7-5 6-2.

De Wit-Russische nummer twee leek haar kruit op de eerste dag tegen Bertens te hebben verschoten en produceerde veel afzwaaiers waar de immer onverstoorbare Rus dankbaar van profiteerde. Binnen het half uur en zonder gameverlies was het eerste bedrijf voor de nummer twee van Nederland: 6-0.

Sasnovich kwam na een toiletpauze aan de start van de tweede set op het scorebord. Ze behield voor het eerst in de partij haar servicegame en leek weer te geloven in een goed resultaat. Een break naar 4-2 en later naar 5-3 kon de nummer 113 van de wereld echter niet vasthouden. Nieuw serviceverlies in de 12de game werd Rus uiteindelijk fataal. Sasnovich dwong middels 7-5 een derde set af.

Vanaf 2-2 in de beslissende set stond Sasnovich geen enkele game meer af. Op haar derde matchpoint in de opslaggame van Rus scoorde ze fraai met een return winner: 6-2.

Sasnovich bracht door haar zege Wit-Rusland naast Nederland, waardoor een vijfde partij de beslissing moest brengen. Bertens en Demi Schuurs traden daarvoor aan tegen Sabalenka en Sasnovich.