Leestip De Kok De Boerin Haar Advocaat En Dier Verpleegster

Leestip: De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster

De ATP- en WTA Tour liggen in ieder geval tot en met 13 juli stil. Dat betekent geen live tennis op televisie, ongeopende livescore apps en geen wedstrijdverslagen op Tennis.nl. Voor de thuiszittende tennisliefhebber plaatsen we daarom elke woensdag een lees- of kijktip.

De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster is natuurlijk een gedrocht van een boektitel. En waarom staat dit boek eigenlijk als leestip op Tennis.nl? Het antwoord is omdat aan de binnenkant van het omslag ook nog de tennisser, de schrijver, de fotograaf, de kunstenaar staan.

En als we tennisser zien staan in combinatie met vrouwen met vijftig jaar ervaring dan kunnen we maar aan één Nederlandse vrouw denken en dat is Betty Stöve. De speelster die in 1977 in drie Wimbledonfinales acteerde en op het moment dat het boek in maart 2019 verscheen met plaats vijf de hoogst geklasseerde Nederlandse speelster op de wereldranglijst was. Kiki Bertens heeft intussen de topklassering van Stöve met één plaats verbeterd.

De 44-jarige Els Quaegebeur was in chronologische volgorde advocaat, assistent-duikinstructeur en pannenkoekenbakker in het Caraïbische gebied alvorens ze het schrijven ontdekte. Door haar soepele stijl en het vermogen om de setting in een paar woorden treffend neer te zetten, kruipt er tijdens het lezen een ontspannen en goed gevoel naar binnen. Iets wat in deze moeilijke quarantaine tijd van pas kan komen.

Het hoofdstuk met Stöve beslaat twintig bladzijdes in het ruim driehonderd pagina’s tellende boek. Quaegebeur ontmoette de voormalige topspeelster op het Centraal Station van Antwerpen, waarna het tweetal door de stad liep richting een grand café voor een vraaggesprek en lunch. Het is alsof je als lezer meekijkt over de schouder van Quaegebeur. Dat maakt het vermakelijk.

Dit boek staat dus vol met verhalen van vrouwen die ouder zijn dan 65 jaar en in hun leven altijd hard hebben gewerkt. Veertien verschillende beroepen. Veertien verschillende verhalen. En na het lezen van het hoofdstuk met Betty Stöve heb je gewoon zin om meer te weten over de kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster, waardoor de titel van het boek helemaal zo slecht nog niet is…

Titel: De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster
Subtitel: Vrouwen met 50 jaar ervaring
Pagina’s: 331
Auteur: Els Quaegebeur
Uitgever: Singel Uitgeverijen
Prijs: €22,99
ISBN: 978 90 388 0638 9