Haarhuis En Eltingh

Haarhuis en Eltingh: 'Tennis is eigenlijk altijd een factor in ons leven geweest'

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we elke vrijdag een gedeelte van een interview uit het magazine met personen uit de Nederlandse tenniswereld.

In hun met prijzen overladen carrières blonken Paul Haarhuis en Jacco Eltingh vooral uit in het dubbelspel, hoewel beiden in de single ook kortere of langere tijd deel uitmaakten van de top20 van de wereld. De Dutchies, zoals hun bijnaam luidde, waren de schrik voor menig gerenommeerd koppel. Zelfs voor het Australische team Mark Woodforde/Todd Woodbridge, dat beter bekend stond als de Woodies. Niet dat gevreesde duo uit Down Under wist echter als eerste in het dubbel het Grand Slam te veroveren, maar de Nederlanders.

Het koppel Eltingh/Haarhuis veroverde vijf Grand Slamtitels. Ze werden twee keer tot wereldkampioen gekroond. In totaal kwam het aantal eindzeges op 39. Cijfers die slechts weggelegd zijn voor legendarische combinaties als de genoemde Woodies en de Bryan Brothers en daarmee voor de allerbesten in deze nog steeds ondergewaardeerde discipline in de tennissport.

Ook buiten de baan kon het tweetal het goed en bijna blindelings met elkaar vinden. Het duurde dan ook niet lang na het afsluiten van hun carrières dat zij elkaar op een ander terrein vonden. Met Eltingh/Haarhuis Tennis Events en de Tennis Classics vond het tweetal zich op zakelijk terrein. Van lieverlee was de rolverdeling enigszins veranderd. Haarhuis, de oudste van de twee, nam op de baan meestal het heft in handen; bij de activiteiten na hun actieve loopbaan was het Eltingh, die zich nadrukkelijker liet gelden.

‘De basis is altijd een grote mate van gelijkwaardigheid geweest. Daar is door de jaren heen niets aan veranderd’, aldus de meest zakelijke van het duo. ‘Op de baan nam Paul de meeste besluiten. Alleen als hij niet lekker in zijn vel zat, nam ik het soms over. Het is altijd een kwestie geweest van goede afspraken maken, in welke positie wie dan ook verkeerde. In elke situatie, als dubbelteam, in het bedrijfsleven en bij de KNLTB, gaan we voor de best mogelijke opties.’

In de huidige setting bij de tennisbond is Eltingh als commercieel- maar vooral als technisch directeur de baas van bondscoach Haarhuis. En kan hij zijn ‘maatje’ dus eventueel de wacht aanzeggen. ‘Vroeger op de baan kon ik dat met Jacco’, reageert Haarhuis met een grote glimlach op het gezicht. ‘Nou ja, niet ontslaan maar ik had voor een andere partner kunnen kiezen, haha. Als ik wil kan ik hem het leven als mijn baas natuurlijk heel zuur maken. Maar even serieus, op de tennisbaan was ik meer leidend dan dat ik nu ben. Jacco regelde en plande meer buiten de baan om, op tennisvlak zette ik de lijnen uit. Hij zei waar we ’s avonds gingen eten, ik besprak bijvoorbeeld tactische zaken die pasten bij de wedstrijd die zou gaan komen.’

Eltingh en Haarhuis kunnen lezen en schrijven met elkaar. Dat roept ook vraagtekens op. Want zij zullen elkaar, wanneer dan ook, niet snel laten vallen. Eltingh: ‘Toch ben ik naar Paul toe zeker zo kritisch als naar andere coaches en mensen met wie ik werk. Wij kennen elkaar door en door. Juist daarom kunnen wij elkaar misschien ook wel makkelijker de waarheid zeggen. Paul kan mij adviseren of wijzen op zaken om ze anders te doen. Andersom zit ik in de positie dat wanneer ik van mening ben dat, wanneer Paul in een bepaalde functie niet lekker draait, ik hem moet mededelen dat daar kritisch naar gekeken moet worden met eventuele vervelende consequenties. Als ik dat achterwege zou laten omdat wij nu eenmaal meer dan goede vrienden zijn, zou ik mezelf dat kwalijk nemen.’

Eltingh en Haarhuis zijn echte liefhebbers van de tennissport. Die liefde voor de sport was rond 1995, in hun bloeiperiode als ongenaakbaar dubbelteam, al volop aanwezig. Destijds kwam het niet meteen op om ook na de actieve periode hun leven te wijden aan tennis. Eltingh: ‘Serieus sprake van iets in het tennis doen bespraken we pas nadat ik in 1998 was gestopt.’ Haarhuis: ‘Toen wij de eerste clinics gingen doen kwam vrij snel het idee bovendrijven dat we er later iets mee konden doen. De mensen reageerden enorm enthousiast. Eigenlijk was dat het begin van de samenwerking na onze loopbaan.’ Eltingh: ‘Tennis is eigenlijk altijd een factor in ons leven geweest.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Paul Haarhuis en Jacco Eltingh is gemaakt door Jon Visbeen en staat in editie 2 van 2020.