Arantxa Close

Rus over quarantaine: ‘Je went er gek genoeg ook aan’

Arantxa Rus staat aan de vooravond van haar vijfde deelname aan de Australian Open. Vorig jaar was de tweede ronde haar eindstation. In 2008 beleefde ze tot nu toe haar hoogtepunt door de titel in het meisjesenkelspel te winnen. Vanuit haar hotelkamer in Melbourne reflecteert Rus op haar quarantaineperiode en blikt ze terug op haar Grand Slamwinst.

‘Heel wat keren heb in Australië gespeeld, maar dit jaar is natuurlijk heel anders. Ik ben blij dat de organisatie alles heeft weten te regelen en dat we mogen spelen.’

De coronamaatregelen zijn in Australië strikt. De bevolking heeft maanden in lockdown gezeten. De komst van de deelnemers aan het Grand Slamtoernooi werd dan ook door de inwoners met argusogen aanschouwd. Alle spelers zitten twee weken in quarantaine. Wel mogen ze vijf uur per dag hun kamer verlaten om onder strikt toezicht te trainen.

‘Op de quarantaine heb ik mij goed ingesteld. Je weet van te voren dat het 14 dagen is. Maar ik moet toegeven dat sommige dagen wel lang zijn, zeker als ik pas om 17.00 uur in de middag mag trainen. Bovendien zat ik de eerste vier dagen helemaal vast op mijn kamer, want toen mochten we nog niet trainen. Maar ik zit in een goed hotel en in een goede kamer. Het belangrijkste is om de situatie te accepteren en er het beste van te maken. Je went er gek genoeg ook aan.’

De dertigjarige Rus probeert voor elke dag een schema te maken. ‘De trainingstijden zijn elke dag anders. Deze worden een avond van tevoren bekendgemaakt. Ik maak dan een schema wat betreft tennistraining, fitness en eetmomenten. Dat is goed te doen.’

‘Voor de training word ik door de organisatie opgehaald en naar Melbourne Park gebracht. Daar krijg ik te horen op welke baan ik terecht kan. Dan ga ik eerst anderhalf uur naar de fitnessruimte. Vervolgens tennis ik twee uur met Tamara Zidansek. Daarna hebben we een uur voor het eten samen. We zijn dan met vier mensen; Tamara, haar coach en mijn trainer. Dat is wel even gezellig. Zo zijn die vijf uur buiten de kamer ingevuld.’

‘In het hotel probeer ik te relaxen door wat te lezen of een serie op Netflix te kijken. Natuurlijk duren de dagen soms lang, maar je weet waar je het voor doet. Over een paar dagen ben ik vrij!’

Als Rus uit haar hotelraam kijkt dan ziet ze in de verte Melbourne Park. De plek waar ze als zeventienjarige de juniorentitel opeiste. ‘De Australian Open van 2008 vergeet ik natuurlijk nooit meer. Ik won toen het juniorentoernooi door in de finale te winnen van Jessica Moore. Deze prestatie blijft mooi voor altijd op mijn erelijst staan.’

‘Ik herinner mij nog dat ik voor de finale behoorlijk zenuwachtig was, omdat ik voor de eerste keer in de Margaret Court Arena mocht spelen. Dat is natuurlijk een grote baan. Zeker als je nog zo jong bent. Ik wist toen niet eens waar we de baan op moesten, haha.’

Het einde van de isolatieperiode is voor Rus in zicht. Over een paar dagen kan ze vrij bewegen door de stad. Toch is trainen het eerste dat ze gaat doen, want zondag begint haar voorbereidingstoernooi op de Australian Open. ‘Maar in de avond ga ik absoluut in een restaurant eten en zeker niet op mijn kamer.’

De Australian Open wordt gehouden van 8 tot en met 21 februari.

De wedstrijden worden live uitgezonden door Eurosport en de Eurosport Player.