Kiki Bertens 2019 BNP Paribas Open DSC 6967 Original

Bertens maakt na maanden revalidatie rentree in Doha

De eerste week van maart stond sinds oktober vorig jaar rood omcirkeld op de kalender in huize Bertens. Na een succesvolle ingreep aan haar achillespees maakt Kiki Bertens volgens schema deze week bij het toernooi van Doha haar rentree op de WTA Tour.

Op 31 december mocht Bertens slechts tien minuten tennissen. Twee maanden later kruist ze de degens met oud-Roland Garroskampioene Jelena Ostapenko. Toevallig was de Letse ook de laatste tegenstandster van Bertens op de WTA Tour. In een herfstachtig Straatsburg moest Bertens in de derde set de strijd staken, omdat haar achillespees te veel pijn deed en Roland Garros op het punt van beginnen stond. 

Bertens is al een aantal dagen in de hoofdstad van Qatar om te trainen en te wennen aan de omstandigheden. In eigen land was de Nederlandse nummer één veroordeeld tot indoortennis, terwijl in het Midden-Oosten onder de felle zon wordt gespeeld.

De huidige nummer 11 van de wereld is als vijfde ingeschaald bij het WTA 500-toernooi, dat 28 deelnemers kent. In de persconferentie voor aanvang van het evenement liet Bertens weten niet precies te weten wat haar niveau op dit moment is, omdat ze simpelweg wedstrijdritme te kort komt. Maar dat ze blij is om weer wedstrijden te kunnen spelen.

Ritme tegen de wisselvallige hardhitter Ostapenko is vaak moeilijk te vinden. De balans in onderlinge duels is 2-2. Ostapenko bereikte in 2016 de finale in Doha. Een jaar later wist ze Roland Garros verrassend op haar naam te schrijven.

Aryna Sabalenka verdedigt deze week haar titel. De Wit-Russin moet op de plaatsingslijst alleen Elina Svitolina en Karolina Pliskova voor zich laten.

Dubbelspel
In het dubbelspel vormt Bertens deze week een koppel met Lesley Pattinama-Kerkhove. Zij nemen het in de eerste ronde op tegen het duo Pavlyuchenkova/Buyukakcay.

Demi Schuurs is samen met Nicole Melichar het als tweede geplaatste team. Zij openen hun toernooi tegen Jurak/Guarachi.

De Qatar Total Open wordt live uitgezonden door ESPN.

Meer informatie over het toernooi vind je hier.