HK190527 010

Belangrijke tree in drietraps-ladder Madrid-Rome-Roland Garros

Op 11 mei 2019 schreef Kiki Bertens geschiedenis. Ze won in Madrid de grootste titel uit haar loopbaan en steeg daardoor naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Bertens brak in één klap twee records.

Nog niet eerder wist een Nederlandse speelster een dergelijk groot toernooi op haar naam te schrijven. Daarnaast haalde ze Betty Stöve op de wereldranglijst in.

Bertens is twee jaar na dato nog steeds titelhoudster van het WTA 1000-toernooi in Madrid. Sterker nog; ze is naast de reguliere trofee ook in het bezit van de virtuele titel. Vorig jaar won de mondiale nummer tien op de Playstation de Virtual Madrid Open. De computerspel editie verving de door corona afgelaste 12de editie van het eerste grote outdoor graveltoernooi.

De Mutua Madrid Open is een belangrijke tree in de drietraps-ladder Madrid-Rome-Roland Garros. Waar in Parijs iedereen de hoogste sport wilt bereiken.

In 2016 wist Bertens schijnbaar uit het niets tot de halve finale van het Franse gravel Grand Slam door te stoten. Door een scheurtje in haar kuit was het lang onzeker of de toenmalige nummer 58 tegen Serena Williams in actie kon komen. Maar met een Grand Slamfinale op het spel zou de Wateringse zelfs op krukken het Court Philippe Chatrier betreden.

Zover kwam het niet, maar met een zichtbaar ingepakte kuit maakte Bertens het topseed Williams nog knap lastig. Een setpunt in de tiebreak van de eerste set kon ze niet benutten, waardoor ze in straight sets haar meerdere in de Amerikaanse legende moest erkennen.

De naam van Bertens als één van de beste gravelspeelsters was in het gemalen baksteen gebeiteld. De vervolgens jaarlijks hoge verwachtingen bij aanvang in Parijs zijn tot nu toe niet uitgekomen. Wellicht dat daar dit jaar verandering in komt. De spotlights zullen de komende maand minder op de Wateringse zijn gericht. Door een operatie aan haar achillespees in oktober vorig jaar kampt ze met een haperende rentree.

Op hardcourt gingen al haar drie partijen verloren. Haar eerste zege boekte Bertens als kopvrouw van het TeamNL Billie Jean King Cupteam op gravel tegen Xinyu Wang. De teleurstelling was daarna dan ook bijzonder groot dat ze zich moest afmelden voor de tweede partij tegen China en het daaropvolgende WTA-toernooi in Stuttgart. De achillespees deed te veel pijn.

Zo bezien is de vorm van Bertens niet duidelijk. Toch zal niemand haar op gravel onderschatten. Met haar krachtige services, topspin forehands en goed getimede dropshots behoort ze op deze ondergrond altijd tot de beste van de wereld.

Bertens tegenstandster in de openingsronde in de Spaanse hoofdstad zal zeker tegen haar hebben opgekeken. De pas 15-jarige Victoria Jimenez Kasintseva won op 13-jarige leeftijd het juniorenevenement onder 16 jaar toen Bertens in 2019 de Mutua Madrid Opentitel pakte. De speelster uit Andorra mocht toen met de grote Kiki Bertens op de foto.

Donderdagochtend deelde het tweetal opnieuw het centre court. Nu als opponenten voor een plek in de tweede ronde. Het was de ervaren Bertens die met 6-4 6-0 zegevierde. Elina Vesnina of Veronika Kudermetova is de volgende tegenstandster.

De Mutua Madrid Open wordt live uitgezonden door ESPN.

Meer informatie over het WTA-1000-toernooi vind je hier.