Kristie Boogert

Amstelveen Women’s Open toernooidirecteur Boogert: ‘We willen Nederlandse speelsters helpen’

Het EK voetbal, de Olympische Spelen, Wimbledon en nog tal van (sport)evenementen werden vorig jaar vanwege de corona pandemie uitgesteld. Tot die groep behoorde ook het gloednieuwe Amstelveen Women’s Open. Dit jaar ziet de sportzomer er prachtig uit en kan de eerste editie van het ITF-toernooi voor vrouwen in Amstelveen worden geserveerd.

Een nieuw internationaal toernooi betekent ook een nieuwe toernooidirecteur. Kristie Boogert (47) heeft die uitdaging met beide handen aangenomen. Al moest de voormalig profspeelster en tv-commentator daar wel een nachtje over slapen. ‘Aan de ene kant was ik misschien wel verbaasd dat de KNLTB bij mij aanklopte, maar aan de andere kant snap ik het ook wel. Ik heb een tennisachtergrond en ben nog steeds betrokken bij de sport. Daarnaast heb ik commerciële economie gestudeerd. Dus toen ze bij mij kwamen met de vraag of ik toernooidirecteur wilde worden van de Amstelveen Women’s Open vond ik dat ook wel heel leuk. Het is weer een andere invulling van mijn betrokkenheid bij de sport. Bovendien vind ik het een goede zet dat de KNLTB een dergelijk toernooi organiseert. Dit zijn dus meer dan genoeg redenen om enthousiast te worden. Toen dacht ik: ja, dat moet ik gewoon doen!’

Drukke week
Het Amstelveen Women’s Open wordt van 5 tot en met 11 juli gehouden op de banen van het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. Dit valt precies in de tweede week van Wimbledon en wanneer Boogert al jaar en dag met haar commentaarwerk in duizenden huiskamers te horen is. Toch voorziet de Rotterdamse geen probleem.

‘Commentaar geven op Ziggo Sport doe ik niet de hele dag. Het zal zeker wel een drukke week voor me worden. Maar het is niet zo dat mijn werk voor het toernooi uitsluitend in de speelweek is. De voorbereiding vergt natuurlijk ook veel werk. Dat proces waar ik nu bij betrokken ben vind ik juist zo leuk. Tijdens de toernooiweek slaap ik in het nabijgelegen hotel en ben ik dus vlakbij het toernooi. Af en toe zal ik een paar uurtjes weg zijn voor commentaarwerk vanuit de studio, maar dat moet geen probleem zijn. Als je ziet hoe de KNLTB de nationale evenementen organiseert en ook de Davis Cup- en Billie Jean King Cupweekenden dan is er een schat aan ervaring aanwezig waar ik gebruik van kan maken. Ik maak me daarom geen zorgen om de organisatie.’

Opstap naar WTA
De Amstelveen Women’s Open is een ITF-toernooi dat valt in de 60.000 dollar categorie. Dit betekent dat het net onder de WTA-toernooien zit, maar wel tot de grotere evenementen op de ITF World Tennis Tour behoort. Volgens Boogert, die zelf piekte met een 29ste plek op de mondiale ranglijst, een belangrijke toernooicategorie.

‘Als je de ambitie hebt om prof te worden dan start je op de ITF Tour met de 15.000 dollartoernooien. Sta je rond plek 150 en je komt net niet in de kwalificaties of hoofdschema’s van de WTA-toernooien dan moet je zoeken naar een alternatief. Het niveau waar de Amstelveen Women’s Open toebehoort is een opstap naar de WTA Tour of een niveau voor sommige profs die hun plafond hebben bereikt. Als je tot de top van de wereld bij de jeugd behoort, is ons toernooi een mooie stap naar de opstart en de professionele tour van de WTA. Ik vind het daarom een belangrijk niveau om te hebben in Nederland. Naast de kleinere ITF-toernooien die er al zijn.’

Geen Kiki Bertens en Arantxa Rus in Amstelveen, maar wel veel andere Nederlandse speelsters die de kans krijgen zich in de kijker te spelen. De definitieve deelnemerslijst wordt later bekendgemaakt.

‘Voor een aantal Nederlandse speelsters kan ons toernooi zeer belangrijk zijn. Daarom organiseren we het ook. We willen de Nederlandse speelsters helpen. Arantxa (Rus, red.) kan in deze week waarschijnlijk ook een WTA-toernooi spelen. Maar de categorie speelsters daaronder kunnen in Amstelveen terecht. Ik verwacht veel Nederlandse speelsters. Voor hen is dit een mooie kans die de KNLTB ze biedt.’

De wedstrijden zijn sowieso live te volgen via een livestream op Toptennis.Tennis.nl. De KNLTB is nog in afwachting van de gemeente Amstelveen en de veiligheidsregio over eventuele versoepelingen/beperkingen met betrekking tot evenementen. Zodra hier meer bekend over is zal dit gecommuniceerd worden via de website.