Paul Haarhuis Davis Cup Finals

Davis Cupteam in Montevideo op zoek naar winnend script

Het TeamNL Davis Cupteam is in Uruguay voor de uitwedstrijd in de Wereldgroep I. De winnaar van het duel plaatst zich voor de Davis Cup Qualifiers 2022 en is daarmee één ronde verwijderd van de Finals.

Captain Paul Haarhuis selecteerde voor dit duel Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Robin Haase, Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop.

Uruguay treedt in Montevideo aan met Pablo Cuevas, Martin Cuevas, Ignacio Carou, Francisco Llanes en dubbelspecialist Ariel Behar.  

Nederland kwam vlak voor de corona pandemie voor het laatst in actie. Begin maart 2020 werd in Kazachstan met 3-1 verloren. Uruguay ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Oostenrijk.

De loting is Oranje de laatste tijd niet erg gunstig gezind. Het team onder leiding van Paul Haarhuis speelt in Uruguay de vijfde uitwedstrijd op rij. Toch zal Nederland op papier als favoriet het gravel van het centre court van de Carrasco Lawn Tennis Club betreden. Nederland staat namelijk met de twintigste positie op de wereldranglijst 12 plaatsen hoger dan het gastland.

Spelers
Van de Zandschulp en Griekspoor hebben zich op de US Open in de kijker van de wereld gespeeld. Griekspoor trad in de tweede ronde niet onverdienstelijk aan tegen Novak Djokovic. Van de Zandschulp werd de verrassing in het mannentoernooi door vanuit de kwalificaties tot de kwartfinale door te dringen. Latere winnaar Daniil Medvedev versloeg de debutant, maar Van de Zandschulp was wel de enige die een set van de Rus in New York wist af te snoepen.

Haase heeft bewezen altijd goed voor de dag te komen, zodra hij zijn oranje shirt aantrekt. De Hagenaar wist sinds zijn debuut in 2006 maar liefst dertig van zijn 45 singles winnend af te sluiten. Mocht hij tegen Uruguay ook succesvol zijn dan kan hij het record van Henk Timmer (32 x winst, 15 x verlies) evenaren.

Koolhof maakte in 2019 tijdens de Davis Cup Finals in Madrid zijn debuut. Zijn enige partij tot nu toe ging aan de zijde van Jean-Julien Rojer verloren tegen Groot-Brittannië. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een dubbelaar van wereldklasse met een wereldkampioenschap en een Grand Slamfinale achter zijn naam.

Middelkoop is al jaren een vaste kracht op de tour. Sinds 2016 heeft hij elk jaar tenminste één ATP-titel gewonnen. De 38-jarige dubbelspecialist bereikte deze week zijn persoonlijk hoogste ranking. De Brabander bezet plaats 27 op de dubbelranglijst. In het toernooi om de Davis Cup heeft hij drie van zijn vier gespeelde dubbels gewonnen.

Programma
De confrontatie tussen Uruguay en Nederland begint zaterdag om 11.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd). Op de eerste dag staan er twee enkelspelen op het programma.

Zondag wordt om 10.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) geopend met het dubbelspel, gevolgd door twee singles.

De acht hoogst geklasseerde landen die in deze ronde van de Wereldgroep I weten te winnen plaatsen zich voor de Qualifiers volgend jaar. Nederland is als vierde geplaatst en behoort dus tot de top8.

De wedstrijd is live te zien via ZiggoSport.