MF Libema Suzan Lamens

Leergierige Lamens heeft tijd aan haar zijde

Ze is blond en komt uit Berkel en Rodenrijs. Traint al haar hele leven bij de tennisschool van Martin van der Brugghen op ATV Berkenrode. Speelt rechtshandig met een dubbelhandige backhand graag agressief vanaf de baseline en droomt van het winnen van een Grand Slamtoernooi. Nee, deze beschrijving gaat niet over Kiki Bertens, maar over Suzan Lamens.

De vergelijking is snel gemaakt, maar dat vindt de goedlachse Lamens over het algemeen niet erg. Voor de camera van NOS op 3 reageerde ze in 2016 al op de vergelijking met de beste speelster van Nederland. ‘Dat is leuk om te horen, maar het geeft mij geen extra druk hoor. Ik kan nog een hoop van haar leren!’

Passie voor tennis heeft Lamens naar eigen zeggen gekregen van haar vader en oom. Zij stimuleerden haar om op zesjarige leeftijd te gaan tennissen. Op haar twaalfde keek ze bij haar eerste bezoek aan Roland Garros haar ogen uit en sindsdien had ze een droom; hier wil ik een keer spelen.

Kenmerkend voor Lamens is haar pit op de baan. De vechtjas volgt elk gewonnen punt op met een gebalde vuist en verbale aanmoediging. ‘Het pept mij op. Dat moet ik blijven doen, want als ik dat niet meer doe dan ben ik mijzelf niet. Ik ben gewoon fel op de baan,’ sprak ze na afloop van haar gewonnen titel op het Nederlands kampioenschap in december 2021.

Het was haar eerste nationale titel bij de profs. Eerder werd de nu 23-jarige Lamens Nederlands indoor kampioene tot en met 16 jaar en Nederlands outdoor kampioene tot en met 18 jaar.

‘Vroeger was ik echt een gravelspeelster, maar mijn spel past ook goed op hardcourt. Mijn voorkeur gaat wel uit naar de wat tragere variant. Mijn intentie is om aanvallend te spelen, maar ik kan goed rennen dus verdedigen gaat me over het algemeen ook goed af’, vertelde de Zuid-Hollandse vlak voordat ze haar debuut zou gaan maken op Roland Garros.

Mini-doorbraak

Lamens doelstelling voor 2022 was om vanaf Roland Garros mee te kunnen doen aan de kwalificaties van de Grand Slamtoernooien. Dat is gelukt al wist ze zich vervolgens nog niet te plaatsen voor het hoofdschema in Parijs of op Wimbledon. Een nieuwe kans lonkt eind augustus in New York wanneer ze in het kwalificatietoernooi van de US Open in actie komt.

Het jaar van Lamens kent tot nu toe meerdere hoogtepunten. In maart won ze in Medellín haar vierde ITF-titel. Een week later maakte ze in Bogota haar debuut bij een WTA-toernooi en bereikte ze de tweede ronde. ‘Dat was een trip om nooit meer te vergeten. Het voelde als een mini-doorbraak. Dat was heel gaaf. Het was wel jammer dat ik het met niemand kon delen. Ik was namelijk helemaal alleen in Colombia.’

In juli bereikte Lamens met plaats 161 haar hoogste positie op de wereldranglijst tot nu toe. Dat is meer dan honderd plaatsen hoger dan ze vorig jaar eindigde.

Haar progressie is ook Billie Jean King Cupcaptain Elise Tamaëla opgevallen. In april ontving ze een uitnodiging om zich te voegen bij het team dat het in ’s-Hertogenbosch opnam tegen Spanje. Tot een officieel optreden kwam het nog niet, maar de nummer vier van Nederland heeft de tijd aan haar zijde.