ANP 454572053

De Groot schrijft geschiedenis met nieuw volledig Grand Slam

Voor het eerst sinds de Australian Open van 2021 verloor Diede de Groot een set in een Grand Slamtoernooi. Niet dat het de nummer één van de wereld van slag bracht. In de finale van de US Open rekende ze uiteindelijk overtuigend af met eeuwige tweede Yui Kamiji: 3-6 6-1 6-1.

De Groot en Kamiji duelleerden van de laatste tien Grand Slamtoernooien zeven keer in de eindstrijd. De Japanse nummer twee van de wereld wist in de laatste 13 ontmoetingen met De Groot pas twee keer een set te winnen.

In New York won de 25-jarige De Groot haar vijfde US Opentitel op rij en schreef daarmee geschiedenis. Vorig jaar wist ze alle vier de Grand Slamtoernooien en Paralympisch goud te winnen. Dit jaar won ze opnieuw alle majors en is daardoor de eerste speler die twee jaar op rij het echte Grand Slam wist te veroveren.

Samen met Aniek van Koot toonde De Groot haar suprematie door ook het dubbelspel te winnen. In de finale rekende het als eerste geplaatste duo af met het als tweede ingeschaalde koppel Kamiji/Montjane: 6-2 6-2.

Quads
De compleet Nederlandse titelstrijd in het onderdeel Quads is gewonnen door Niels Vink. Het eerste reekshoofd versloeg winnaar in 2020 Sam Schröder met 7-5 6-3.

In het dubbelspel toonden Vink en Schröder ook aan dat zij de dienst uitmaken. Overtuigend sloegen ze zich in de finale met 6-1 6-2 langs David Wagner en Robert Shaw.

In het junioren rolstoeltoernooi bereikte Ivar van Rijt samen met de Australiër Saalim Naser de eindstrijd van het dubbelspel. Het Britse duo Bartram/Ward was daarin met 6-4 6-3 te sterk.