DSC00451

TeamNL Davis Cupteam plaatst zich voor knock-out fase na zege op Groot-Brittannië

De tweede poulewedstrijd van het TeamNL Davis Cupteam in Groep D van de Davis Cup Finals is geëindigd met een overwinning tegen Groot-Brittannië. In Glasgow werden de Britten in eigen huis met 2-1 verslagen door Oranje. De ploeg onder leiding van Paul Haarhuis stelde daarmee plaatsing voor de knock-out fase van het landentoernooi veilig.

De ontmoeting werd geopend met het duel tussen Tallon Griekspoor en Daniel Evans. Op de trage indoorbaan ontspon de partij in een tactisch steekspel. Aangemoedigd door de fans was het Evans die iets meer de aanval zocht en op 4-4 in de eerste set de break plaatste. Een game later serveerde de Brit de openingsset naar zich toe: 6-4.

Het tweede bedrijf ging tot 3-3 gelijk op. Opnieuw was het Evans die de eerste stoot uitdeelde door de opslaggame van Griekspoor bij 4-3 af te pakken. Net als in de eerste set mocht Evans bij 5-4 serveren voor de set en daarmee de winst. Op het derde wedstrijdpunt was het raak: 6-4.

Perfecte wedstrijd
Vervolgens was de opdracht voor Botic van de Zandschulp duidelijk: winnen van Cameron Norrie. Dat het een grote uitdaging zou zijn was voor de kopman helder. Hun eerste onderlinge ontmoeting werd een paar weken geleden ruim gewonnen door Norrie.

Van de Zandschulp speelde naar eigen zeggen de perfecte wedstrijd. Veel fraaie winners kwamen van het racket van de Veenendaler. Gesteund door een vroege break dicteerde hij het spel. Met maar liefst vijf aces in zijn laatste opslaggame serveerde Van de Zandschulp zich naar de 6-4 setwinst.

In de tweede set kwam Van de Zandschulp helemaal los. Hij wist twee keer de service van zijn linkshandige tegenstander te kraken en liep in rap tempo naar een 6-4 6-2 zege.

Beslissende dubbel
Doordat de interland na de singles in evenwicht was moest het dubbelspel de beslissing brengen. Voor Groot-Brittannië was het een must om deze te winnen, want het gastland had eerder verloren van de Verenigde Staten. Oranje had dinsdag al gewonnen van Kazachstan en daarmee een kleine buffer opgebouwd in de stand in de poule.

De eerste drie punten waren voor Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop. Echter keken zij niet veel later tegen een achterstand aan, doordat Joe Salisbury en Andy Murray maar liefst 11 punten achterelkaar wisten te scoren en met 3-1 de leiding namen.

Koolhof en Middelkoop kwamen beter in het spel en brachten de stand na acht games spelen terug in evenwicht. Een tiebreak moest vervolgens de winst van de eerste beslissen. Het Nederlandse duo was oppermachtig en met spectaculaire rally's pakten ze de tiebreak zonder een punt af te staan: 7-0.

Nederland had nog maar één set nodig om de winst en plaatsing voor de kwartfinale veilig te stellen. In de zevende game op de service van Salisbury hadden Koolhof en Middelkoop met geweldige returns de kans om op voorsprong te komen, maar ze slaagden niet om door te drukken.

Het tweede bedrijf mondde ook uit in een tiebreak. Koolhof en Middelkoop gingen door waar ze gebleven waren en pakten direct het eerste servicepunt van de Britten af. Twee spectaculaire rally's vielen vervolgens de kant op van het thuisteam, waardoor het publiek op de banken stond. De Nederlanders lieten zich echter niet van de wijs brengen en bij 3-3 werd er gewisseld van speelhelft.

Door een gemiste volley van Salisbury mocht Koolhof bij 5-4 twee keer serveren. Murray toonde zijn klasse met een schitterende return op de eerste service van de nummer vier van de wereld. Een punt later was het toch matchpoint op de service van Salisbury, maar Middelkoop kreeg zijn return niet binnen de lijnen.

Bij 7-6 in het voordeel van Groot-Brittannië sloeg Murray ditmaal een return winner via de netband en stond de stand in sets gelijk: 7-6(0) Nederland - 7-6(6) Groot-Brittannië.

Op 3-3 in de derde set wist Middelkoop twee breakpunten weg te werken. Een game later leverden Koolhof en Middelkoop een foutloze returngame af, waardoor Koolhof de partij bij 5-3 uit mocht serveren. Het momentum werd behouden en soevereine klaarde het Nederlandse duo de klus met 7-6(0) 6-7(6) 6-3 en was de 2-1 overwinning op het thuisland een feit.

Zaterdag om 15.00 uur Nederlandse tijd neemt Oranje het op tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn met twee zeges ook zeker van de kwartfinale, die van 22–27 november in Malaga worden gespeeld. Inzet in dit duel is de eerste plaats in de eindstand van de poule.