Davis Cup Malaga TeamNL

Opgefrist TeamNL Davis Cupteam klaar voor Finals

Uitgerust en in een nieuw oranje outfit gestoken staat het TeamNL Davis Cupteam te trappelen om in de kwartfinale van de Davis Cup Finals in Malaga in actie te komen.

Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven, Matwé Middelkoop, Wesley Koolhof en captain Paul Haarhuis treden dinsdag 22 november in het Palacio de Deportes José Maria Martín Carpena de Malaga aan tegen Australië. ‘We kunnen van iedereen winnen.’

Het tennisseizoen wordt elk jaar langer. Het plannen van rustmomenten of vakanties is voor de spelers een noodzaak, maar wel steeds moeilijker. Van de Zandschulp, Griekspoor en Middelkoop zochten na het Masters 1000-toernooi van Parijs de zon in Azië op, terwijl Van Rijthoven op de ATP Challenger Tour naarstig op zoek bleef naar punten voor de wereldranglijst om een plek in de Australian Open te bewerkstelligen.

Koolhof is deze week aanwezig bij de ATP Finals in Turijn, waar hij samen met Neal Skupski als eerste is geplaatst en zich wellicht pas een dag voor het treffen met de Australiërs bij zijn landgenoten kan voegen.

Opgefrist

De laatste twee weken hebben Van de Zandschulp en Griekspoor geen racket in hun handen gehad. De voorbereiding startte daarom pas zes dagen voor de kwartfinale van het landentoernooi. ‘Het seizoen is lang en de Davis Cup Finals zit helemaal aan het einde. Dan moet er een afweging worden gemaakt tussen doortrainen of opladen. Het was te merken dat de spelers zowel mentaal als fysiek moe waren. Dan heb ik liever dat ze met een frisse kop in Malaga de baan opgaan met wat minder uren tennis in de benen dan dat ze snakken naar het einde’, toonde Haarhuis begrip voor de vakanties van sommige van zijn spelers in aanloop naar de finaleweek van het landentoernooi.

Volgens de captain is Nederland de underdog tegen het team van Lleyton Hewitt dat bestaat uit Alex de Minaur, Thanasi Kokkinakis, Max Purcell, Matthew Ebden en Jordan Thompson. ‘De Minaur speelde bij het laatste toernooi in Parijs sterk en is in de eerste single de favoriet. Kokkinakis is in het tweede enkelspel ook licht favoriet en in het dubbelspel spelen zij met een vast duo.’

Even leek het er op of Nick Kyrgios zich op het laatste moment bij het team zou voegen, maar de vijfde plek is ingenomen door Thompson. Alleen een coronabesmetting kan ervoor zorgen dat een nieuwe speler mag worden toegevoegd.

Lastige tegenstander

Van de Zandschulp zal dus hoogstwaarschijnlijk De Minaur tegenover zich vinden. De twee troffen elkaar nog niet eerder. ‘Fysiek heb ik tijdens mijn vakantie wel wat getraind. Een racket heb ik niet aangeraakt en dat merkte ik vooral aan mijn handen toen ik weer begon met tennissen. Maar ik zal er tegen De Minaur direct moeten staan. Hij is een lastige tegenstander die veel ballen weet terug te slaan.’

Voor het tweede enkelspel kan Haarhuis kiezen tussen de van vakantie teruggekeerde Griekspoor en Van Rijthoven, die de laatste weken toernooien speelde.

‘Ik ben 13 dagen in Thailand geweest, maar in mijn hoofd bezig gebleven met de Davis Cup. Ook heb ik fysiek door getraind, zodat ik tegen Australië goed voor de dag kom’, sprak Griekspoor op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen.

De volgorde van de wedstrijden tijdens de Davis Cup Finals ligt vast. Als eerste nemen de nummers twee van elk land het tegen elkaar op. Griekspoor is vol vertrouwen dat zijn naam op het formulier wordt ingevuld. ‘Ik ben weer fris in mijn hoofd en ben er klaar voor om hard te trainen en de baan op te gaan. Om te beginnen met een kwartfinale in de Davis Cup is natuurlijk een luxe.’

Het duel tegen Australië begint dinsdag 22 november om 16.00 uur. Er worden twee singles en een dubbelspel gespeeld. Indien de stand 2-0 is na de singles komt het dubbelspel te vervallen.

De winnaar van deze kwartfinale neemt het drie dagen later op tegen de winnaar van het duel tussen Spanje en Kroatië.

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport.

Voor een kijkje achter de schermen, nieuws en uitslagen volg je de social mediakanalen van de KNLTB.