WhatsApp Image 2022 11 10 at 13.33.35

TeamNL Billie Jean King Cupteam kan niet stunten tegen Frankrijk

Het is het TeamNL Billie Jean King Cupteam niet gelukt om voor een sensatie te zorgen. In en tegen Frankrijk gingen de Nederlandse speelsters met 3-1 onderuit. Oranje mist zodoende volgend jaar deelname aan de Qualifiers ronde van het landentoernooi en daalt af naar de Europees/Afrikaanse zone.

De ploeg van captain Elise Tamaëla wist op de tweede speeldag dat het alle drie de partijen moest winnen om voor een stunt te kunnen zorgen. Vrijdag hadden Lesley Pattinama-Kerkhove en Suzan Lamens immers beiden hun enkelspel verloren.

Waar op de eerste speeldag Caroline Garcia verstek liet gaan, stond de nummer vier van de wereld op zaterdag wel op het formulier. De kersverse winnares van de WTA Finals trad aan tegen Pattinama-Kerkhove, die bij afwezigheid van Arantxa Rus de kopvrouw van Nederland was.

In de openingsset kon de Nederlandse nummer één vier games mee in het hoge tempo van de Française. Middels een dubbele fout leverde Pattinama-Kerkhove haar servicegame in en dat luidde een sterke fase in voor Garcia. Als een TGV denderde ze door naar 6-2 setwinst.

Het tweede bedrijf kende een soortgelijk scenario. Garcia brak vroeg in de set de opslag van Pattinama-Kerkhove, al had ze daar wel tien breakpunten voor nodig, en liep vervolgens uit naar 4-1.

Die voorsprong kwam de 31-jarige Pattinama-Kerkhove niet meer te boven en zag haar twee jongere tegenstandster de partij met 6-2 6-3 naar zich toetrekken.

Door de nederlaag van Pattinama-Kerkhove kwam Frankrijk op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong en plaatste zich voor de Qualifiers ronde van de Billie Jean King Cup 2023. Nederland degradeert naar de Europees/Afrikaanse zone 1.

De vierde wedstrijd om des keizers baard werd nog wel gewonnen door Nederland. Demi Schuurs en Suzan Lamens waren in het dubbelspel met 6-1 6-1 veel te sterk voor het duo Parry/Paquet.