Schroder

Derde Australian Opentitel op rij voor De Groot; Schröder wint Nederlandse finale

Twee jaar achterelkaar won Diede de Groot het Calender Grand Slam en ook dit seizoen ligt ze op koers om alle majors op haar naam te schrijven met winst op de Australian Open.

In de finale rekende De Groot met 0-6 6-2 6-2 af met rivale Yui Kamiji. Sam Schröder won in het onderdeel Quads de hoofdprijs door Niels Vink met 6-2 7-5 te verslaan.

Voor de 26-jarige speelster uit Woerden betekende de eindzege in Melbourne haar 17de individuele Grand Slamtitel. Vijf keer was ze in Australië de beste, waarvan nu drie keer op een rij. De winstreeks van totaal aantal Grand Slamtitels staat nu op tien. Esther Vergeer wist in het verleden 11 majors op een rij te winnen.

Haar vierde winstpartij op Kamiji in een finale op de Australian Open ging niet zonder slag of stoot. De Japanse was in de eerste set onaantastbaar. De nummer twee van de wereld won mede door goed serveerwerk zeven games op rij. De Groot wist de rally’s tegen de ontketende Kamiji steeds langer te maken en zich zodoende in de wedstrijd te spelen. Toen ze de partij in evenwicht had gebracht, schoof het momentum in de derde set heen en weer, totdat De Groot de laatste drie games richting de eindzege van haar vijfde Australian Open wist te bemachtigen.

De eerste positie op de wereldranglijst blijft stevig in handen van De Groot, die samen met Aniek van Koot ook het dubbelspel wist te winnen. In de titelstrijd rekende het als eerste geplaatste duo af met het als tweede geplaatste koppel Kamiji/Zhu. Het werd 6-3 6-2.

Meer Nederlands succes

Succes was er ook voor Sam Schröder in het onderdeel Quads. De nummer twee van de wereldranglijst trof zijn maatje Niels Vink voor de vierde keer achterelkaar in een Grand Slamfinale. De nummers één en twee van de plaatsingslijst maakten er een Nederlands feestje van waar Schröder er via 6-2 7-5 met de hoofdprijs vandoor ging.

De winst in het enkelspel betekende voor de 23-jarige Schröder titelverdediging op de Australian Open en zijn vierde eindzege op een major.

In het dubbelspel sleepten Vink en Schröder samen de titel binnen. Zij versloegen in de eindstrijd het duo Ramphadi/Silva met 6-1 6-3.