1MS 6686

Griekspoor blijft winnen en is Van de Zandschulp de baas in Melbourne

Gehuld in oranje shirts bevochten Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp elkaar in de tweede ronde van de Australian Open. Het was Griekspoor die als winnaar de arena verliet. Hij versloeg zijn trainingspartner en TeamNL Davis Cupmaatje met 6-4 6-4 6-4 en is nu zeven wedstrijden op rij ongeslagen.

Dat twee Nederlanders op een Grand Slamtoernooi tegenover elkaar stonden was lang geleden. In 2001 troffen Jan Siemerink en Sjeng Schalken elkaar aan de overkant van het net. Toevallig ook in Melbourne.

Voor Griekspoor en Van de Zandschulp was de confrontatie in de tweede ronde van de Australian Open hun vierde onderlinge duel op de internationale tour. In 2019 moest Griekspoor in Hamburg na één set opgeven met een schouderblessure. In 2021 was Griekspoor de sterkste in de finale van het challengertoernooi in Amersfoort en vorig jaar was Van de Zandschulp de beste op het hardcourt in Winston-Salem.

Afgelopen december werd Van de Zandschulp winnaar van het NK in Amstelveen door Griekspoor in de eindstrijd te verslaan.

De hoger op de wereldranglijst gepositioneerde Van de Zandschulp was in Melbourne het 32ste reekshoofd. Door afzeggingen van Carlos Alcaraz en Marin Cilic schoof hij als nummer 34 op de ranking door naar een geplaatste status. Dat was een opsteker voor de Veenendaler.

Griekspoor beleefde voor aanvang van de Australian Open het mooiste moment uit zijn carrière door het ATP-toernooi van Pune te winnen. Het betekende zijn eerste titel op het hoogste niveau.

De Nederlandse clash begon uren later dan gepland. De hele middag stonden de banen blank door de hevige regenval. Daardoor moesten de mannen wachten tot in de avond en speelden ze op een andere baan dan in eerste instantie gepland.

Onder het kunstlicht was het Griekspoor die zijn focus de hele partij wist vast te houden. Geconcentreerd serveerde hij sterk en hield hij in de rally zijn foutenlast beperkt. Met vooral zijn forehand als sterkste wapen wist hij Van de Zandschulp onder druk te houden.

Door zijn zege plaatste Griekspoor zich voor de derde ronde van de Australian Open. Nog niet eerder wist hij tot de laatste 32 op één van de vier Grand Slams door te dringen.

Voor een plek in de achtste finale wachtte niemand minder dan Stefanos Tsitsipas. De Griek is de nummer vier van de wereld en reikte in Melbourne al drie keer tot de halve finale. Hij beëindigde de zegereeks van Griekspoor in straight sets: 6-2 7-6(5) 6-3.