IMG 20220917 WA0139

Griekspoor wint ATP-titel in Pune bij finaledebuut

De start van het nieuwe tennisjaar kon voor Tallon Griekspoor niet beter beginnen. In Pune wist hij zijn eerste ATP-titel te winnen. In de eindstrijd van het ATP 250-toernooi versloeg hij Benjamin Bonzi met 4-6 7-5 6-3.

Zowel Griekspoor als Bonzi maakte zijn enkelspeldebuut in een finale op het hoogste niveau. Griekspoor won vorig jaar samen met Botic van de Zandschulp wel het dubbelspel in Antwerpen, maar in het enkelspel reikte hij nooit verder dan een kwartfinale.

Van zenuwen leken beide spelers geen last te hebben. De openingsset stond bol van snoeiharde forehand winners na een sterke opslag. Tot 4-4 werden alle servicegames op overtuigende wijze binnengehaald. In de negende game voerde Griekspoor de druk op, maar Bonzi behield met moeite zijn opslaggame om vervolgens keihard toe te slaan.

De nummer 60 van de wereld, die in de halve finale afrekende met Van de Zandschulp, forceerde drie setpunten op rij. Op de eerste was het raak, doordat Griekspoor zijn tweede service via de netband naast het servicevak zag belanden.

Gesteund door de 6-4 winst van de eerste set leek de partij aan het begin van het tweede bedrijf snel de kant van de 26-jarige man uit Nimes op te gaan. Griekspoor bleef echter knokken en boog een belangrijke 0-30 achterstand in zijn eerste servicegame om en bleef zodoende in het spoor van Bonzi.

Op 3-3 lukte het Griekspoor, die in Pune werd bijgestaan door zijn fysieke trainer Bas van Bentum, niet om één van de twee breakpunten te benutten.

De ontknoping in de tweede set volgde een aantal games later wel toen hij Bonzi bij 5-5 met een prachtige lob zijn servicegame wist af te pakken en vervolgens de set met 7-5 naar zich toe serveerde.

Het gecreëerde momentum trok de nummer twee van Nederland in de beslissende set door. Via drie prachtige passeerballen pakte hij een break voorsprong. Zwaarbevochten servicebehoud bracht hem vervolgens naar 4-2.

Op 5-3 op de service van Bonzi voerde Griekspoor de druk flink op, waardoor hij voorkwam om zelf voor de eindzege te hoeven te serveren. Een dubbele fout van de Fransman gaf Griekspoor twee wedstrijdpunten. Op de eerste was het direct raak (6-3) waarna hij zich op zijn rug op het hardcourt liet vallen.

De titel leverde Griekspoor 250 punten op voor de wereldranglijst. Hij stijgt daardoor naar plaats 61 op de ranking.

Griekspoor en Van de Zandschulp, die gezamenlijk hun voorbereiding op het nieuwe seizoen op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen maakten, reizen door naar Melbourne voor de Australian Open.

Het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar begint maandag 16 januari.