DSC03945

Nederland – Slowakije: Van Rijthoven vervangt geblesseerde Van de Zandschulp

Een verrassing in de opstelling van het TeamNL Davis Cupteam, dat zaterdag en zondag Slowakije ontvangt.

Het treffen in Groningen wordt geopend door Tallon Griekspoor. De Nederlandse nummer twee vervangt de geblesseerde Botic van de Zandschulp als kopman van Oranje. Tim van Rijthoven neemt daardoor het tweede enkelspel voor zijn rekening.

Inzet van het duel in Martiniplaza is kwalificatie voor de groepsfase van de Davis Cup Finals.

Aan Slowaakse zijde ontbreekt Norbert Gombos. Hij wordt vervangen door Lukas Klein.

Zaterdag om 14.00 uur openen Griekspoor en Klein de interland die om drie gewonnen partijen gaat. Hun enige onderlinge ontmoeting was twee jaar geleden. Op het challengertoernooi in Praag won Griekspoor van de huidige nummer 143 op de wereldranglijst.

Van Rijthoven gaat zaterdag zijn eerste Davis Cupwedstrijd spelen die bepalend kan zijn voor de eindstand. De 27-jarige Brabander zag gedurende de trainingsdagen zijn basisplaats dichterbij komen. ‘Ik wist dat Botic (Van de Zandschulp, red.) niet helemaal fit uit Australië was teruggekomen. Eerlijk gezegd was ik zelf ook niet honderd procent fit en was het de vraag of ik zou kunnen spelen. Mijn herstel is gelukkig snel gegaan en ik voel me goed. Donderdag viel de beslissing dat ik Botic vervang. Leuk voor mij, maar jammer voor hem natuurlijk.’

Van Rijthoven speelde al twee keer eerder een single voor Nederland, maar dat waren zogenoemde dead rubbers. Dat zijn partijen die geen invloed meer hebben op winst of verlies van de ontmoeting. ‘Het voelt alsof ik zaterdag mijn debuut ga maken, want dan gaat het echt ergens om.’ Hij treft op de eerste speeldag Alex Molcan. De linkshandige kopman van Slowakije staat met plek 55 stevig in de tophonderd.

Captain Paul Haarhuis ziet door de blessure van Van de Zandschulp zijn team niet meer als favoriet, maar heeft wel het vertrouwen dat Nederland zich net als vorig jaar plaatst voor de groepsfase van de Davis Cup Finals.

‘Het wordt een spannende ontmoeting. Als ik het stap voor stap bekijk dan staat de nummer één van Slowakije hoger op de ranglijst dan onze kopman. De tweede singelaars staan ongeveer gelijk. Dus een tussenstand na de eerste speeldag van 1-1 is op basis van ranking niet zo gek. Het dubbelspel zou dan het verschil moeten maken. Het wordt echt een teamprestatie.’

Na tien jaar keert het TeamNL Davis Cupteam terug in Groningen. Verwachting is dat onder de 3500 toeschouwers veel support zal komen van de studenten, die traditiegetrouw het team overal volgen en steunen.

Het programma:

Zaterdag
Vanaf 14.00 uur Tallon Griekspoor – Lukas Klein
Gevolgd door Tim van Rijthoven – Alex Molcan

Zondag
Vanaf 13.00 uur
Wesley Koolhof/Matwé Middelkoop – Jozef Kovalik/ Lukas Klein
Tallon Griekspoor – Alex Molcan
Tim van Rijthoven – Lukas Klein

Alle wedstrijden zijn live te volgen via Ziggo Sport en een livestream op deze site.