Foto Winnend Team

Sterk TeamNL Davis Cupteam plaatst zich glansrijk voor Finals

Het TeamNL Davis Cupteam heeft zich voor het tweede jaar op rij weten te plaatsen voor de groepsfase van de Davis Cup Finals (12-17 september). Slowakije werd in een kolkende Martiniplaza met 4-0 verslagen.

Na twee sensationele overwinningen op de eerste speeldag van Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven zorgden Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop voor het beslissende derde punt.

Het sterke Nederlandse dubbelduo versloeg na ruim een uur spelen Lukas Klein en Alex Molcan met 6-3 6-3.

'Gisteren hebben we twee uiterst moeizame wedstrijden nipt gewonnen. We wisten dat we in de dubbel vol aan de bak moesten. Onze dubbelaars hebben in deze partij het verschil kunnen maken. Daar ben ik heel erg blij mee', sprak captain Paul Haarhuis na afloop op de persconferentie.

Het vierde duel om des keizers baard werd voor de enthousiaste toeschouwers gespeeld tussen Middelkoop en Jozef Kovalik. De 39-jarige dubbelspecialist maakte het Oranjefeest compleet door met 6-4 6-4 het laatste enkelspel te winnen.

'Deze zogenoemde dead rubber wilde eigenlijk niemand spelen', vervolgde Haarhuis zijn terugblik. 'Botic (Van de Zandschulp, red.) wilde alleen spelen als het noodzakelijk was in verband met het herstel van zijn blessure. Tallon (Griekspoor, red.) had blaren op zijn voeten en wilde die liever niet belasten. Tim (Van Rijthoven, red.) mocht niet spelen van de ITF, want hij zou dan potentieel weer tegen Molcan aantreden. Daarom werd het Matwé (Middelkoop, red.). Dat hij het publiek en zijn teamgenoten in vervoering wist te brengen is een passend einde van een geweldig weekend.'

De volgende ronde is de groepsfase van de Davis Cup Finals. In september wordt dan gespeeld in vier groepen met vier landen verdeeld over vier steden in Europa. Welke dat zijn wordt later bekend.

'We hebben een heel goed team. Dat hebben we de afgelopen jaren ook laten zien door sterke landen als Amerika, Groot-Brittannië en Kazachstan te verslaan. We hebben sterke singelaars en dubbelaars. Dit team heeft veel in zijn mars en ik kijk uit naar de groepsfase in september', besloot Haarhuis.

Vorig jaar werd Nederland in Glasgow groepswinnaar en plaatste zich voor de knock-out fase in Malaga. De Spaanse stad is ook dit jaar in november het decor van de finaleweek.

Of Nederland de Davis Cup kan winnen? Op die vraag antwoordde Griekspoor overtuigend: 'Ja! We zijn een hecht team met drie goede singelaars en een ongelooflijk sterk dubbelteam. Maar het moet natuurlijk wel een beetje meezitten.'