Afbeelding Van Whatsapp Op 2023 02 04 Om 17.03.42

Succesvolle eerste dag TeamNL Davis Cupteam tegen Slowakije

De eerste speeldag van het Davis Cupduel tussen Nederland en Slowakije is geëindigd in 2-0. Tallon Griekspoor versloeg in een thriller Lukas Klein met 7-6(6) 2-6 6-4. Tim van Rijthoven was in een spannend duel Alex Molcan met 7-6(6) 5-7 6-3 de baas. Oranje zette daarmee een grote stap richting de groepsfase van de Davis Cup Finals.

Door de blessure van Botic van de Zandschulp werd Griekspoor gepromoveerd tot kopman van het TeamNL Davis Cupteam. De Noord-Hollander begon in Groningen nerveus en leverde direct zijn eerste servicebeurt in. Reparatiewerk in de eerstvolgende game beperkte de schade voor Griekspoor, waarna de openingsset gelijk op liep richting de tiebreak.

Griekspoor werkte in die tiebreak op 6-4 twee setpunten weg en sloeg op zijn eerste setpunt direct toe om na ruim een uur spelen de tiebreak met 8-6 binnen te slepen.

Gesteund door het thuispubliek en het momentum werd verwacht dat de kopman van Oranje zijn tegenstander in het tweede bedrijf zou overklassen. Maar de Slowaakse nummer 141 van de wereld begon sterk en liep met aanvallend spel uit naar 4-0. Griekspoor leek vermoeid en Klein bracht de setstand met 6-2 in evenwicht.

Een opfrissende toiletpauze een nieuw paar schoenen zorgde voor hervonden energie bij Griekspoor. ‘Ik zweet heel veel dus ik moest een schoon en droog setje kleding en schoenen aantrekken. Dat de schoenen werden gewisseld van wit naar blauw heeft overigens niets met bijgeloof te maken hoor’, liet Griekspoor achteraf weten.

In rap tempo liep hij uit naar 4-1. Klein liet zich echter niet zomaar uit het veld slaan en kwam middels rake klappen langszij.

De toeschouwers in het volgepakte Martiniplaza gingen vervolgens nog meer als één man achter Griekspoor staan. ‘Ik vroeg letterlijk aan de studenten of ze me door elk punt heen konden schreeuwen.’

In een kolkende arena werd de publiekslieveling tot grote hoogte getild. Op matchpoint verdedigde de Nederlander een smash van zijn tegenstander door de bal opnieuw hoog door de lucht te spelen. De tweede smash belandde achter de baseline, waarna de tribunes na de winst van de beslissende set met 6-4 op hun grondvesten trilden.

Opgelucht gooide Griekspoor zijn armen in de lucht en viel even later captain Paul Haarhuis en zijn teamgenoten in de armen. Hij had Nederland op een belangrijke 1-0 voorsprong gezet. ‘Dit was misschien wel de mooiste sfeer waarin ik heb mogen spelen. Ik heb geen idee hoe ik heb gewonnen, maar het is gelukt. In mijn ogen was dit een partij die gewonnen moest worden. Hierdoor leg ik de druk bij Molcan omdat Slowakije op achterstand staat.’

Het podium was vervolgens voor Van Rijthoven en Molcan.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

De tweede wedstrijd van de dag werd een treffen tussen de kopman van Slowakije en de Nederlandse nummer drie. De linkshandige Molcan staat met plek 55 stevig in de top100. Die magische drempel is Van Rijthoven op zeven plaatsen genaderd.

Toen donderdag duidelijk werd dat Van Rijthoven Van de Zandschulp zou gaan vervangen kreeg de Roosendaler het advies van de Nederlandse nummer één om tijdens de partij van Griekspoor alvast de sfeer in het stadion te proeven. 'Er hing een ongelooflijke vette sfeer. Het was natuurlijk wel heel prettig dat ik met een 1-0 voorsprong de baan op mocht.'

Van Rijthoven, die pas voor de derde keer in de Davis Cup optrad, keek ook bij Griekspoor af hoe hij de eerste set in een tiebreak moest winnen. Net als in de voorgaande partij deden de spelers niets voor elkaar onder. Een ellenlange servicegame op 5-5 met meerdere breakpunten wist Molcan te overleven. Van Rijthoven behield ook zijn opslag, waarna een spannende tiebreak volgde. Via een dubbele fout op 6-6 kreeg de Brabander een setpunt in de schoot geworpen, dat hij vervolgens op eigen service verzilverde.

Het tweede bedrijf begon voor Van Rijthoven met serviceverlies, maar hij wist de 2-0 achterstand snel te herstellen. Nieuw opslagverlies op 5-5 kwam hij echter niet meer te boven. Molcan serveerde op 6-5 de stand in sets gelijk.

In de beslissende set had Van Rijthoven het beste van het spel. In zijn eigen servicegames kwam hij niet in gevaar, terwijl hij de druk op zijn tegenstander opvoerde. In de zesde game wist hij het gat te slaan naar 4-2. Een ijzersterke servicegame met vier aces bracht hem vervolgens naar 5-2.

Een game later ging het uitzinnige publiek nog maar eens staan om hun landgenoot een flinke steun in de rug te geven. Van Rijthoven zoog de energie vanaf de tribune op en maakte de partij na bijna drie uur met een ace uit: 7-6(6) 5-7 6-3.

'Ik ben heel blij met de zege en niveau dat ik vandaag heb laten zien. De sfeer was fantastisch. Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet', glunderde hij na afloop.

Zondag komen om 13.00 uur de dubbelaars als eersten in actie. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop nemen het dan op tegen Lukas Klein en Jozef Kovalik. Vervolgens treft Griekspoor Molcan en staat Van Rijthoven tegenover Klein.

Nederland heeft nog één punt nodig om zich net als vorig jaar te plaatsen voor de Finals.

'We moeten nu scherp blijven. We hebben zelf ook wel eens 2-0 achter gestaan en gewonnen. De situatie is natuurlijk gunstig, maar we zijn er nog niet', benadrukte Haarhuis na afloop.

Alle wedstrijden zijn zondag live te volgen via Ziggo Sport en een livestream op deze website.